Zgodovina papirništva

 • Navdihuje nas zgodovina slovenskega papirništva, ki sega skoraj 500 let v preteklost in se je začela prav v okolici Goričan. Zato skrbno zbiramo, ohranjamo in posredujemo to neprecenljivo dediščino. V želji, da bi jo delili z vami, navajamo deset mejnikov, ki so pripeljali do stopnje dovršenosti, s katero se podjetje ponaša danes.

 • 1580

  Zraven smo, ko nastane prva pola papirja

  Fužinski baron Janž Kisl ima vizijo: mlin za žito ob Ljubljanici bo predelal v papirnico. Tako leta 1580 začne izdelovati prvi papir na slovenskem. Nekaj pol tega dragocenega papirja z vodnim znakom fužinskega gospostva je skrbno shranjenih v arhivih. V nekdanjem mlinu papirnica neha delovati kmalu po baronovi smrti.

 • 1740

  Našo zgodbo začnemo ob potočku

  Ob studencu v bližini Stare Loke je vas Papirnica. Ime nosi po nekdaj znani papirnici iz leta 1740. Loški papir z letnico 1741, loškim vodnim znakom in inicialkami prvega lastnika H. S. je shranjen v naših arhivih. V naslednjih desetletjihpapirnica, stisnjena ob potoček, postane premajhna, za papirničarje je bolj vabljiva bližnja, mnogo večja reka Sora.

 • 1788

  Pozdravljamo vas v prvi papirnici Goričane

  Papirničar Johan Schwerer leta 1785 začne ob Sori, nasproti markantnega gradu Goričane, graditi novo papirnico. Pri tem mu pomaga vlagatelj, ugledni trgovec, s katerim skleneta dogovor: dolg naj mu odplača kar v papirju. Zaradi velikega povpraševanja po papirju, ga trgovec namreč uspešno prodaja naprej.

 • 1872

  Zaženemo prvi papirni stroj

  Zadolženo in požgano papirnico leta 1870 kupi graška delniška družba Leykam, ki se preimenuje v Leykam-Josefsthal, po ženi prejšnjega lastnika, Jožefini. Z novim lastnikom se 1872 zgodi revolucija: v papirnici prvič zaženejo stroj za izdelavo papirja Leobersdorf z delovno širino 142 cm. Kmalu dogradijo še kalander in skladišče.

 • 1890

  Zgradimo tovarno celuloze

  Papirnica Goričane je leta 1890 upravičeno ponosna na novo pridobitev: 30 metrov velik kuhalnik celuloze, ki je le prvi izmed mnogih. Takrat v papirnici viha rokave 163 delavcev, ki dnevno pomagajo izdelati že okoli 4 tone tiskalnih papirjev in papirjev za kuverte, 2 toni lesovine in lepenke ter 7 ton celuloze.

 • 1931

  Težke preizkušnje nas le še utrdijo

  Na obzorju je 1. svetovna vojna in za njo še svetovna gospodarska kriza. Svetovna proizvodnja papirja narašča, cena papirja pada. Goričane se preusmerijo v proizvodnjo celuloze. Leta 1931 v goričanski papirnici za vedno ugasnejo svoj prvi papirni stroj. Zaposlenih je le še 146 delavcev, 3 uradniki in 1 mojster.

  1931
 • 1976

  Zmagujemo z najsodobnejšo tehnologijo

  Papirnica Goričane se leta 1976 vrne v velikem slogu: podjetje Andritz po licenci Escher-Wyss ji zgradi najnaprednejši papirni stroj. S hitrostjo 350 m/min in širino papirnega traku 375 cm lahko izdela 20.000 ton najkvalitetnejših brezlesnih papirjev. To je le prva izmed mnogih posodobitev, ki Goričane utrdijo na položaju tehnološko razvite papirnice sredi zelene Evrope.

  Podjetje Andritz po licenci Escher-Wyss zgradi najnaprednejši stroj
 • 1992

  Sprememba imena

  Tovarna spremeni ime v Goričane, tovarna papirja Medvode, d.d.

 • 2006

  Investicije

  17. junija 2006 se je po 17 dneh zastoja zaključilo zahtevno obdobje vgradnje investicijske opreme. Namen investicije je bilo povečanje kvantitete in kvalitete papirja. Proizvodnja papirja je bila posodobljena v vseh pogledih: z najnovejšo tehnološko, tehnično, računalniško in procesno tehnologijo. Skupni strošek investicije je znašal več kot 15 mio. evrov.

 • 2014

  Nova investicija

  Izvede se prva večja investicija v energetiko v zadnjih 40 letih – nov parni kotel Bosch.